Devlet-PKK çatışmasında Türk paramiliterleri - Ayhan Işık

  Ayhan Işık [i] Özet Bu makale, Türk devletinin paramiliter örgütlerinin zaman içindeki dönüşümüne ve bu örgütlerin muhaliflere, özellikle Kürtlere, karşı “kullanışlı” bir araç olarak nasıl kullanıldığına odaklanmaktadır. Paramiliter gruplar, yaklaşık kırk yıldır devam eden Türk devleti ve PKK arasındaki çatışmaların ana aktörlerinden biridir. Bu gruplar, 1980’den beri, özellikle savaşın yoğun olduğu zamanlarda bazen yardımcı kuvvet olarak, bazen de ölüm timlerine dönüşerek, PKK’yi desteklediği düşünülen Kürt sivillere karşı faili meçhul cinayetler, zorla kaybetmeler ve yargısız infazlarda resmi ordu güçlerinin yanında  kullanılmışlardır. Yazıda, Türk devlet elitlerinin bu aparatı yalnızca iç siyasette değil, Orta Doğu’da ve Kafkasya’daki çatışmalarda kullandığını hatta devletin bu paramiliter geleneğini Batı Avrupa’ya kadar genişlettiğini tartışacağım. Paramiliter Örgütlerin Oluşumu Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden bu yana yüz yıldan fazla bir zamandır, farklı Kürt siyasal hareke

Fikirlerin gücünü kutluyoruz: Murray Bookchin'e övgü (III) - Roar Kolektif



Murray Bookchin'in 100. yaş gününü kutlamak amacıyla kolektif bir şekilde yazılan bu yazıdan alarak çevirdiğimiz, serinin birinci ve ikinci yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Murray Bookchin benim akıl hocam, arkadaşım ve ortağımdı: Sosyal Ekoloji Enstitüsü'nü 1974 yılında kurduk. Yaşamı boyunca Bookchin genellikle vahşi doğada yalnız bir sesti. 1950'lerin başlarında, otoriterliğin hem sol hem de sağdaki tehlikeleri ve ekolojik krizin büyüklüğünün yanı sıra toplumsal kökleri konusunda bizi uyardı. 1964'teki küresel ısınma tahminlerinde ileri görüşlüydü ve 1970'lerde güneş ve rüzgar enerjisi gibi alternatif teknolojileri desteklemenin yanı sıra sanayileşmiş tarıma çarpıcı bir eleştiri sunmuştu.

1981'de yayınlanan başyapıtı (magnum opus), “Özgürlüğün Ekolojisi” (The Ecology of Freedom), halen hiyerarşinin diyalektik ortaya çıkışının ve bunun ekolojik bir toplumun ortaya çıkışını desteklemek ve pekiştirmek için yeni bir ekolojik duyarlılık ve özgürlük biçimlerinin geliştirilmesi yoluyla potansiyel çözülmesinin en kapsamlı keşfi olmaya devam ediyor.

Yaşamı boyunca bu konuları ve diğerlerini araştıran 25 kitap ve sayısız makale yazdı. O, tüm enerjisini toplumumuzu dönüştürmeye adayan gerçek bir devrimciydi. Bu dönüşümü başarmak için siyasi bir strateji olarak liberter belediyecilik fikirlerini (komünalizm ve demokratik konfederalizm olarak da bilinir) geliştirdi.

Bookchin'in çalışması Ernst Bloch'un "Umut Prensibi" olarak adlandırdığı şeyi temsil ediyor ve bence bu onun en büyük mirası. Çalışmaları, uzun yıllar boyunca dünyanın her yerinden insanları eğitmeye ve ilham vermeye devam edecek.


Dan Chodorkoff*
 
*Kültürel antropolog, Sosyal Ekoloji Enstitüsü'nün kurucu ortağı ve “Ütopya Antropolojisi” (2014) kitabının yazarı.


Kaynak: BiosEthosPoliticos Çeviri Ekibi tarafından, "Celebration the power of ideas: a tribute to Murray Bookchin" başlıklı yazıdan alınarak çevirilmiştir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Erkek nedir? - Atakan Mahir

Rojava'da Devrim ve Demokratik Komünal Ekonomi - Ferîk Özgür

Devrim ve Kooperatifler: Rojava Ekonomi Komitesi'yle geçirdiğim zaman üzerine düşünceler (I) - Rojava Enternasyonalist Komünü