Devlet-PKK çatışmasında Türk paramiliterleri - Ayhan Işık

  Ayhan Işık [i] Özet Bu makale, Türk devletinin paramiliter örgütlerinin zaman içindeki dönüşümüne ve bu örgütlerin muhaliflere, özellikle Kürtlere, karşı “kullanışlı” bir araç olarak nasıl kullanıldığına odaklanmaktadır. Paramiliter gruplar, yaklaşık kırk yıldır devam eden Türk devleti ve PKK arasındaki çatışmaların ana aktörlerinden biridir. Bu gruplar, 1980’den beri, özellikle savaşın yoğun olduğu zamanlarda bazen yardımcı kuvvet olarak, bazen de ölüm timlerine dönüşerek, PKK’yi desteklediği düşünülen Kürt sivillere karşı faili meçhul cinayetler, zorla kaybetmeler ve yargısız infazlarda resmi ordu güçlerinin yanında  kullanılmışlardır. Yazıda, Türk devlet elitlerinin bu aparatı yalnızca iç siyasette değil, Orta Doğu’da ve Kafkasya’daki çatışmalarda kullandığını hatta devletin bu paramiliter geleneğini Batı Avrupa’ya kadar genişlettiğini tartışacağım. Paramiliter Örgütlerin Oluşumu Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden bu yana yüz yıldan fazla bir zamandır, farklı Kürt siyasal hareke

Fikirlerin gücünü kutluyoruz: Murray Bookchin'e övgü (IV) - Roar Kolektif



Murray Bookchin'in 100. yaş gününü kutlamak amacıyla kolektif bir şekilde yazılan bu yazıdan alarak çevirdiğimiz, serinin birinci, ikinci ve üçüncü yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kürt Özgürlük Hareketi'nden pek çok aktivist, Murray Bookchin'i 2000'lerin başında ilk kez duydu. Kendisini, bizle hapishanedeki hücresinden çalışmalarını incelememizi öneren, yakın zamanda tutsak alınan Kürt lider ve filozof Abdullah Öcalan tanıştırdı. Bookchin'in yazıları özgürleştirilmiş, özgürleşmiş ve eşitlikçi bir toplum arayışında olan bizleri destekledi. Bir ekolojist olarak Bookchin ile tanışmak, bu gezegendeki tüm yaşamın kaynağı olarak doğa üzerine siyasi yazılarına verdiği önem nedeniyle büyüleyiciydi.

Yirmi yıl boyunca, Bookchin'in bazı devrimci teorilerini Kuzey ve Batı Kürdistan'da (Bakur ve Rojava) uygulamaya koymayı başardık. Milyonlarca insan artık, bir toplumun kökten demokratik çizgilerde yeniden inşa edildiği, hayatın her alanında komünite, geniş katılım, dayanışma ve cinsiyet özgürlüğü ilkelerine ve tabii ki sağlam bir ekolojik temel üzerine inşa edildiği bir sürecin parçası oldu. Hala gidecek çok uzun bir yolumuz ve üzerinde düşünmemiz gereken pek çok hatamız var. Ancak şimdiye kadar karşılaştığımız tüm tehditlere rağmen, hala ilerlemeye devam ediyoruz ve uzun süre orada kalmaya kararlıyız!

Ercan Ayboğa*

 

*Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivisti. 


*


Bookchin disiplinler arası, eklektik ve her şeyden önce benzersiz bir düşünürdü. Akademi tarafından asla şekillendirilmediği için, özgürleştirici projeyi perçinleyen bir düşünce özgürlüğünü korudu. 


Bookchin ile ilk kez 16 yaşındayken, Özgürlüğün Ekolojisi'nden bir alıntıyı 20 sente satan Victorian Trades Hall kitapçığında karşılaştım. Bu, belki de Komünist Manifesto dışında hiçbir metin gibi politik bilincimi bu denli değiştirmedi. Bana göre mirasının en temel yönünün geriye kalanını ifade ediyordu:” İnsanın, insan   tarafından sömürülmesinin kökenlerinin hiyerarşinin aynı sosyal patolojileri içinde yer aldığını anlamak.” 

 

Doğa karşıtlığı, ataerkillik, milliyetçilik, devletçilik ve kapitalizm kadar yaygın olan bu patolojiler, kamusal hayatı sömürgeleştirmeye başlıyor. "Komünalizm" (veya "özgürlükçü belediyecilik"), ademi merkeziyetçi sosyal örgütlenme ve sosyal ekolojik  yollarla doğrudan ve katılımcı yollarla özgürlüğe kurumsal biçim vererek radikal bir şekilde mücadele etmenin (yani sorunun "kökenini" çözmenin) birkaç yolundan biridir. 

 

Hiyerarşi ve özgürlük arasındaki bu çatallanmanın gün yüzüne çıkarılması - Bookchin tarafından bu kadar açık bir şekilde ifade edildiğinde görülmesi çok basit - bugün radikal bir şekilde düşünmek için en derin çıkarımlara sahiptir.

 

Bookchin, tüm enerjisini toplumumuzu dönüştürmeye adayan gerçek bir devrimciydi.

 
 Shannon Brincat*

  

*Sunshine Coast Üniversitesi'nde Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Kıdemli Öğretim Görevlisi.


Kaynak: BiosEthosPoliticos Çeviri Ekibi tarafından, "Celebration the power of ideas: a tribute to Murray Bookchin" başlıklı yazıdan alınarak çevirilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Erkek nedir? - Atakan Mahir

Rojava'da Devrim ve Demokratik Komünal Ekonomi - Ferîk Özgür

Devrim ve Kooperatifler: Rojava Ekonomi Komitesi'yle geçirdiğim zaman üzerine düşünceler (I) - Rojava Enternasyonalist Komünü